Haku

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<huhtikuu 2024><<
huhtikuu 2024
matiketopelasu
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
RadDatePicker
RadDatePicker
Open the calendar popup.
RadDatePicker
RadDatePicker
Open the calendar popup.
  HAE  

Kulttuuritapahtumat: 375-juhlavuosi: Yliopisto kansakunnan rakentajana - keskustelusarja

<$DetailsPaikka$><$DetailsOsoite$><$DetailsOsallMaksuLisatiedot$><$DetailsJarjestaja$><$DetailsTapahtumanIlmoittajanEmail$>
Tapahtumaluokka:Kulttuuritapahtumat
Aika:to 16.4. - ke 20.5.2015 klo 17.00-19.00
<$DetailsIlmoittautumisLinkki$>

Yliopisto kansakunnan rakentajana -keskustelusarja esittelee Helsingin yliopiston vaikutusta tieteeseen, kulttuuriin ja suomalaisen yhteiskunnan kehitykseen. Jokaisessa tilaisuudessa on yksi esine, jonka kautta käydään keskusteluun.

Esiteltävät esineet liittyvät 375-juhlavuoden tiedeteemoihin ja ovat nähtävillä yliopistomuseon uudessa näyttelyssä (Yliopiston päärakennus, Fabianinkatu 33, 3 krs). Tilaisuuksien jälkeen yleisöllä mahdollisuus tutustua museon näyttelyyn klo 20.00 saakka.

Mikroskooppi tutkijan apuna
Aika ja paikka: to 16.4. klo 17−19, sali 13, Päärakennus

Mikroskooppi syntyi 1600-luvulla, mutta vasta 1800-luvulla siitä kehittyi laite, jota biologit ja lääketieteilijät saattoivat käyttää solujen ja kudosten tutkimiseen. Sittemmin erilaiset mikroskopiat ovat yleistyneet tutkijoiden työkaluina ja mullistaneet usean tieteenalan tutkimuksen. 2000-luvulla uusinta uutta on Nobel-palkittu nanoskopia, jossa solun tapahtumia voidaan katsella jopa reaaliajassa.  Miten mikroskopia saapui Suomeen ja miten sitä on käytetty sairauksien tunnistamisessa? Entä mihin kaikkeen nykyiset huippumikroskoopit yltävät? Keskustelijoina ovat professori Matti Haltia, tekniikan tohtori Antti Isomäki ja dosentti Laura Ahtiainen. Keskustelun juontaa Ylen tiedetoimittaja Sisko Loikkanen.

Helsingin yliopisto taide- ja kulttuurivaikuttajana
Aika ja paikka: to 23.4.
klo 17−19, sali 13, Päärakennus
Helsingin yliopisto on vaikuttanut merkittävästi suomalaiseen taide-elämään, kulttuuriin ja kansainvälisyyteen. Jo ennen 1800-lukua yliopisto-opettajat tulivat ulkomailta tai matkustivat ulkomailla ja heidän kauttaan Suomeen tuli uusia käytänteitä, ideoita sekä kansainvälisyyttä. Kansainvälisyyttä vahvistivat myös yliopistoon ulkomailta tulleet harjoitusmestarit, kuten italialainen Gioachino Otta, joka perusti yliopiston voimistelulaitoksen. Entä miten moninaisilla tavoilla taidehistorian professori ja taidevaikuttaja J.J. Tikkanen vaikutti suomalaiseen kuvataiteeseen tai saksalainen säveltäjä Fredrik Pacius suomalaiseen musiikkielämään? Keskustelun vetää arkistolaitoksen pääjohtaja Jussi Nuorteva ja siihen osallistuvat tutkija, museonjohtaja Kristina Ranki, dosentti Johanna Vakkari (Suomen Lontoon instituutti) ja Pacius-seuran puheenjohtaja Seija Lappalainen.

Uusi maailmankuva: Aika ja kalenteri
Aika: ke 29.4. klo 17−19, sali 12, Päärakennus
Helsingin yliopiston almanakka on ollut vuosisatojen ajan kansalaisten tietolähde. Almanakka on ilmestynyt suomen kielellä vuodesta 1705. Se on valistanut kansaa ja kertonut, mikä kulttuurissamme on merkittävää. Miten almanakka on vaikuttanut suomalaisten ajan käsitykseen? Mikä on kansallisten ja kirkollisten juhlapäivien yhteiskunnallinen merkitys? Mitä liputuspäivät merkitsevät suomalaisille? Entä miksi maassamme vietetään nimipäiviä? Näistä aiheista keskustelevat almanakkatoimiston johtaja Minna Saarelma-Paukkala, professori Heikki Oja ja kirkkoneuvos Pekka Huokuna.

Nervanderista älypuhelimeen: ympäristön mittaamisen kehitys
Aika ja paikka: to 7.5. klo 17−19, sali 5, Päärakennus
Fyysikko Johan Jakob Nervander (1805−1848) hallitsi runomitat, mutta hänet tunnetaan paremmin meteorologisen tutkimuksen uranuurtajana kuin lyyrikkona. Miten ympäristön mittaaminen on kehittynyt sitten Nervanderin? Mikä yhdistää ilmastonmuutosta, tieteenhistoriaa ja kosketusnäyttöä? Geofysiikan dosentit Heikki Nevanlinna ja Päivi Mäntyniemi pohtivat, kuinka mitata esimerkiksi maan liikkeitä ja ilmakehän muutoksia. Keskustelun juontaa Ursan planetaarion johtaja Tuukka Perhoniemi.

Ylioppilaslakki 150 vuotta
Aika: ke 20.5. klo 17−19, sali 13, Päärakennus
Ylioppilaslakin 150-vuotisjuhlia juhlitaan toukokuussa 2015. Ylioppilaslakki on opiskelijoiden symboli, kesäpäähine ja kansallinen ylpeyden aihe. Samalla perinteikäs lakki on myös kielikiistan, tasa-arvon ja koulutuksen symboli. Miten ylioppilaslakki on muuttunut historiansa aikana ja mikä sen merkitys on nykymaailmassa? Onko lakki elitistinen jäänne vai muuttuva, humoristinen juhlapäähine? Keskustelemassa ovat kansatieteen tutkijatohtori Arja Turunen, yliopiston protokolla-asiantuntija Anton Eskola, ja Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan historian ystävät ry:n hallituksen jäsen Antti Kähkönen. Paneelia vetää Helsingin Sanomien toimittaja Maria Pettersson ja keskustelutilaisuuden on järjestänyt HYY.

<$DetailsLisatietojaLinkki$>
<$DetailsTakaisinHakutuloksiin$>

Pitkäkestoiset tapahtumat